Barcelona en Spaans leren

en stad met veel gezichten: kosmo-politisch en provinciaal, postmodern en folkloristisch, aantrekkelijk in zomer en winter.... Barcelona ligt in het Noordoosten van Spanje, direct aan de Middellandse Zee en heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een van de aantrekkelijkste reisbestemmingen in Europa. De  internationaal ingestelde, kosmopolitische Metropool kan terugblikken op een meer dan 2000 jaar oude geschiedenis en biedt talloze highlights wat betreft zaken als cultuur, architectuur, kunst, mode, muziek, sport, keuken, amusement en ontspanning voor jeugd, jonge mensen, families met kinderen en ouderen.
Toeristisch seizoen: Vanwege de vele beziens-waardigheden, festiviteiten en evenementen, tezamen met een aangenaam klimaat is Barcelona het gehele jaar door een ideaal en zeer aan te bevelen reisdoel. .

Cursussen:  Het aanbod aan talenscholen in Barcelona is behoorlijk omvangrijk en de scholen hebben voor elke leeftijdgroep iets te bieden. Het aanbod talencursussen varieert van standaard cursussen voor elk niveau van beginners tot vergevorderden, tot speciale cursussen Spaans voor ouderen en/of  Spaans voor het bedrijfsleven.

Gemiddelde temperaturen in Barcelona:

spaans_in_barcelona

Waarom Spaans in Barcelona?

Deze Catalaanse metropool heeft zich niet in de laatste plaats door - en sinds - de Olympische zomerspelen  van 1992 tot een van de meest bezochte internationale studie- en reisdoelen ontwikkeld en de stad combineert vakantie en talencursus voor alle leeftijden in een uniek decor.

Video over Barcelona


Wat is er allemaal te doen in Barcelona?

Barcelona & Wetenswaardigheden

Barcelona is met ca. 1.6 miljoen inwoners de tweede grote stad van Spanje en de hoofdstad van de autonome regio Catalonië, waarvan de politieke onafhankelijkheid in 1980, na de dood van Generaal Franco en de democratisering van Spanje, weer in ere werd hersteld. De officiële talen zijn Spaans (hier Castellano genoemd) en Catalaans (Català), deze laatste wordt voornamelijk gebezigd bij (overheids)diensten en op scholen en ook veel colleges op de universiteiten worden in het Catalaans gegeven.
De stad ligt zo’n 120 kilometer ten zuiden van de Pyreneeën  en de Franse grens en is omgeven door het Collserola kustgebergte; in de stad zelf en in haar omgeving zijn vele kleinere heuvels. Het architectonische stadsbeeld heeft een `Gotische‘ en `Modernistische‘, signatuur,  de zogenaamde Catalaanse `Jugendstil‘, mede vormgegeven door de beroemde architect Antoni Gaudí (1852 tot 1926), die in Barcelona leefde en werkte. Een andere wereldberoemde kunstenaar, Joan Miró (1893 tot 1983) werd eveneens in Barcelona geboren en ligt daar ook begraven.

Barcelona, Cultuur & Bezienswaardigheden

Architectuur
De wereldberoemde architect Antoni Gaudí is de meest prominente vertegenwoordiger van het `Modernisme‘ , de Catalaanse `Jugendstil‘ die zich aan het eind van de 19e eeuw ontwikkelde. Zijn beroemdste gebouwen in Barcelona zoals Casa Milá en Casa Batlló (beide op de Passeig de Gràcia, een prachtige boulevard en winkelstraat), Parc Güell, Palau Güell, de Sagrada Familia (aanvang van de werkzaamheden 1882, verwachte oplevering 2026, 100 jaar na de dood van Gaudí), staan alle op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Voorts zijn architectonische Highlights de Santa Maria del Mar, een unieke grote kerk, consequent in Catalaans Gotische stijl gebouwd, de La Seu Kathedraal (een van de mooiste gotische gebouwen), de Torre de Collserola (televisietoren, ontwerp van Sir Norman Foster) en de futuristische  Torre Agbar (144 meter hoge toren,  centrale van het plaatselijke waterleidingbedrijf).

Musea
Aquarium – grootste tentoonstelling van de `onderwaterwereld‘ van de Middellandse zee
Cosmo Caixa – Wetenschapsmuseum
Fundació Joan Miró – met werken van Miró
MACBA – Museum voor hedendaagse kunst
Fusce ut velit laoreet, tempus arcu eu, molestie tortor. Nam vel justo cursus, faucibus lorem eget, egestas eros. Maecenas eleifend erat at justo fringilla imperdiet id ac magna. Suspendisse vel facilisis odio, at ornare nibh. In malesuada, tortor eget sodales mollis, mauris lectus hendrerit purus, porttitor finibus eros lorem eget mauris. Curabitur lacinia enim at ex blandit, vel pellentesque odio elementum. Museu National d’Art de Catalunya (MNAC) –    o.m. unieke verzameling mondiale Romantische fresco’s
Picasso Museum
Poble Espanyol - maakte al deel uit van de Wereldtentoonstelling van 1929, in dit Spaanse dorp zijn karakteristieke gebouwen uit alle regionen van Spanje nagemaakt.

Bezienswaardige stadswijken
Barri Gòtic (Gotische wijk) – Historische binnenstad, waar de geschiedenis van Barcelona als een Romeinse nederzetting, `Barcino‘ genaamd, begon en uit welke periode veel prachtige gebouwen uit de 13e tot 15e eeuw stammen, toen Barcelona de residentie van de koningen van Catalonië en Aragón was. Nauwe straatjes die als een doolhof in elkaar zijn gevlochten en zonnige pleinen wisselen elkaar af met daar tussendoor bezienswaardigheden als de gotische Kathedraal Santa Creu i Santa Eulàlia (la Seu), Plaça Reial met het Palau Reial (koninklijk paleis) en het Picasso museum.

De `Eixample‘ (uitbreiding) – met het begin van de industrialisering en vanwege de sterke bevolkingstoename werd dit stadsdeel naar het model van Amerikaanse steden `schaakbordvormig‘ en weids aangelegd. In de hoofdstraat, de Passeig de Gràcia - die vol boetiekjes staat – staan de Casa Milá en Casa Batlló van Gaudi en iets verder oostwaarts staat de Sagrada Familia.

Gràcia – de kunstenaars- en studentenwijk met nauwe op een doolhof gelijkende straatjes.

Verdere Bezienswaardigheden
>Camp Nou – het grootste voetbalstadion van Europa (98.787 m²) en het thuisstadion van FC Barcelona, een ikoon van de Catalaanse nationale trots. Kaartjes voor het seizoen 2010/2011 kunnen worden gereserveerd vanaf ongeveer half juli 2010.

La Barceloneta, het stadsstrand – met de metro kan men naar het 4 kilometer lange, kunstmatig aangelegde zandstrand, met promenade, bars en winkels.

La Rambla – de Ramblas, de 1,3 kilometer lange flaneerboulevard die van het centrale Plaça de Catalunya naar de oude Haven loopt; daar struikel je over de  straat-musikanten, de kunstenaars en schilders, de bloemenverkopers, vogelhandelaren etc.  en daar zijn de vele grote terrassen en kiosken. Meteen naast de Ramblas zijn de grootste en mooiste overdekte markt van Barcelona,  de Boquería, en de Plaça Reial (Koningsplein) beplant met palmen en langs het gehele plein café’s en restaurants, en het beroemde Gran Teatre del Liceu (opera/theater).

Montjuïc – het meest populaire en vlakbij de stad gelegen recreatiegebied op een 213 meter hoge heuvel met een spectaculair uitzicht over Barcelona en de haven, veel plantsoenen, parken en musea. Er loopt een kabelbaan van de haven naar het hoogste gedeelte van de Montjuïc.

Parc Güell – Park en sprookjeswereld, gecreëerd door Gaudí en oorsponkelijk aangelegd als exclusieve woonwijk en tuinstad voor de welgestelde burgerij.

Tibidabo – hoogste berg van de stad (512 meter boven het normaal-nulpunt) met ook weer `n geweldig uitzicht, `n pretpark, de `Torre de Conserolla‘ en de `Sagrada Corazón‘, een naar voorbeeld van de Sacré Coeur in Parijs gebouwde kerk.

Barcelona, Feesten & Tradities

Rond 12 februari: Festa de Santa Eulàlia
Feest ter ere van de beschermheilige van Barcelona: Santa Eulàlia. Hoogtepunten: de mensentoren van Castell*, de `Correfoc‘ vuurloop** en de traditionele `Sardana‘-dans***
Februari/maart: Carnaval met grote carnavalsoptocht `Gran Rua‘ met zo’n 2000 deelnemers.
23 april:  Diada de Sant Jordi (Heilige Gregorius)
Dag van de Catalaanse beschermheilige of de `Boekendag‘, omdat de belangrijkste Spaanse auteur Miguel de Cervantes evenals William Shakespeare op 23 april 1616 stierven. Traditioneel geeft de man op deze dag  een roos aan zijn vrouw en geeft de vrouw een boek aan haar man. In het Paleis van de Generaliteit (regeringsgebouw) wordt een rozententoonstelling en –markt gehouden en overal in de stad kan men boeken en rozen kopen.
23/24 juni: Sant Joan
Verlaat feest van het begin van de zomer met enorme houtvuren en vuurwerken in de straten en op het strand.
Midden augustus: Festa Major de Gràcia
Wel het grootste stadsfeest van Barcelona in Gràcia: honderden festiviteiten en wedstrijden om de mooist opgetuigde straat in de wijk.
11 september: Festa Nacional de Catalunya  (nationale feestdag Catalonië)
Ter gedachtenis aan de nederlaag in de Spaanse successieoorlog: op 11 september 1714 verloor Catalonië haar onafhankelijkheid.
24 september: Festa de la Mercè (dag van de beschermheilige Mercè)
In de week rondom 24 september wordt het grootste, gevarieerde en bontste feest van de stad gevierd, met veel gratis concerten en folkloristisch spektakel, waarbij de Castelleres*, de Correfoc** en de Gegantes**** niet mogen ontbreken.
tot 23 december: Kerstmarkt rondom de Kathedraal en de Sagrada Familia. Wie een  Catalaanse kerststal koopt, mag de `Caganer‘ niet vergeten: een afbeelding van een Catalaanse boer met bloot achterwerk, waarvan de kop vaak het gezicht van een  prominente persoonlijkheid moet voorstellen.

*Castells -  Menselijike toren of pyramide, bedacht en begonnen door de Castells.; het record ligt bij 9 ‘ menselijke verdiepingen’.
**Correfoc – Vuurloop, processie met vuurspuwende draken, duivels en monsters en veel vuurwerk.
***Sardana – Traditionele rondedans,  Catalaanse volksdans.
**** Gegantes -  Optocht met reusachtige voorstellingen van koningen, koninginnen en heiligen, begeleid door veel tromgeroffel en fluitmuziek.

Barcelona & Aankomst en openbaar vervoer

Per vliegtuig
Luchthaven Barcelona El Prat de Llobregat:
Treinen naar het centraal station in de binnenstad rijden elke 30 minuten, reistijd ca. 19 minuten.  De Snelbus rijdt elke 6 tot 15 minuten naar het centrum van de stad, reistijd ca. 30 minuten. Er rijden ook gewone lijnbussen.

Luchthaven Reus (ca. 85 km zuidwestelijk van Barcelona): Bus naar de binnenstad naar busstation bij treinstation Sants in Barcelona, reistijd ca. 1 uur en 20 minuten, op de vluchten van Ryanair afgestemde dienstregeling.

Luchthaven Girona (Gerona) (ca. 75 km noordoostelijk van Barcelona): Shuttlebus naar het busstation Estació del Nord, reistijd ca. 70 minuten, dienstregeling afgestemd op de vliegtijden.

Trein
AVE Hogesnelheidstrein-traject naar Madrid.
Cercanìas (soort sneltram) verbindt Barcelona met de omliggende voorsteden
FGC (Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya); Catalaanse lokale trein

Overig Openbaar Vervoer
Metro, 2 tramlijnnetten: Trambaix en Trambesòs, autobussen, kabelbanen, fiets (redelijk goed net van openbare fietsverhuurwinkels).

Barcelona ‘Card’
vrije toegang en kortingen bij meer dan 80 musea, vrijetijdsbestedingen, culturele instellingen, winkels, cafeetjes en restaurants.
Gratis reizen met metro, lijnbussen in de stad, tram en de treinen van FGC (Zone 1, gehele stadsgebied).
Gratis treinreis vanaf de luchthaven El Prat naar de binnenstad en terug.

Barcelona & Omgeving

Figueres – geboortestad van Salvador Dalí met het wereldberoemde Dalí Museum, waar Dalí ook begraven is, ca. 200 km ten noorden van Barcelona. Het zonderlinge  woonhuis van de kunstenaar staat in Portlligat, ongeveer 30 km van  Figueres.
Girona – schilderachtig stadje met prachtige oude binnenstad, ca. 70 km noordoostelijk van Barcelona
Montserrat klooster – de Montserrat-berg (hoogste punt 1.236 m boven  NN [normaal nulpunt]) met Benedictijnerklooster, natuurpark, ca. 45 km noordwestelijk van Barcelona.
Lloret de Mar – feeststadje aan de Costa Brava met zo’n 100 discotheken, ongeveer 70 km noordoostelijk van Barcelona.

Barcalona – een taalvakantie vol afwisseling tussen traditie en modern!

Barcelona: dit alles, en nog véél meer!